Short-tailed chinchilla bilder og fakta

Korthalet chinchillaDen korte halen chinchilla ( Chinchilla brevicaudata ) (som også kalles forskjellige andre navn som den bolivianske Chinchilla, den peruanske Chinchilla eller Royal Chinchilla) er en art av gnager som finnes i Andesfjellene i Sør-Amerika. Short tailed chinchillas utvalg inkluderer Bolivia, Chile og Peru, og har en veldig myk pels som en gang var veldig ønskelig i pelshandelsnæringen. The Short-Tailed Chinchilla er vanligvis 6-14 inches (16-38cm) lang, med en liten hale som tar nesten ingen av den lengden (og som den får navnet sitt fra) sammen med en vekt på ca 18-35 gram (et halvt kilo til et helt kilo). The Short-tailed Chinchilla liker å grave seg ned under lysteiner, da de foretrekker å grave seg under klippene for å opprettholde et godt og sterkt husly og også typisk bo i kaldere områder på grunn av deres utmerkede tette pels. På grunn av denne pelsen foretrekker de fjellene, langt fra rovdyr som ville fått dem hvis de bodde i de varmere områdene. I tillegg til å være fjellboere, er de også veldig sosiale og bor i kolonier. Hunnene vil vanligvis ha et kull på en til to unge om gangen, og deres viktigste matkilder er gress og busker som finnes rundt hulene på sidene av fjellet. Slekten Chinchilla har en annen art, Long Tailed Chinchilla. Chinchilla tilhører familien Chinchillidae, hvorav det er to underfamilier. Underfamilien Chinchillinae inneholder Chinchillas og også Lagidiums (fjellviscachas) - den andre underfamilien Lagostominae inneholder Lagostomus (slette viscachas) sammen med to andre utdøde slekter. Familien Chinchillidae tilhører Superfamily Chinchilloidea som har en annen familie som huser Chinchilla Rats, Chinchilloidea tilhører Parvorder Cavimorpha. Cavimorphia har i seg pacarana, piggsvin, pacas, spiny rotter og mange andre, og den tilhører Infraorder Hystricognathi. Hystricognathi er alle gnagere med en spesialisert kjeve og inkluderer tuco-tucos, agoutis, acouchis og mange flere - og dette tilhører underordenen Hystricomorpha, som har den ekstra infraordren til Ctenodactylomorphi - eller mer kjent som Gundis. Denne infraorderen tilhører Orden Rodentia - som er den største ordenen av pattedyr på jorden, som inneholder 2 280 arter. I sin tur tilhører denne ordenen en mellomliggende rangering som heter Glires, som også inneholder Lagomorphs (kaniner og deres slektninger), og Glires tilhører Superorder Euarchontoglires som Primates (du og jeg) er medlem, så vel som mange andre kan spores tilbake til en hypotetisk felles forfader som levde for 95 millioner år siden. Denne superordren tilhører Infraclass Eutheria (placental pattedyr og utdøde nære slektninger) som tilhører Theria (Placental + pungdyr) og som tilhører klassen pattedyr.

I mange år har de blitt avlet i fangenskap. Jakt på den korte halen Chinchilla for pelsen var vanlig før 1800-tallet; men innen 1829 hadde det økt til 500 000 dyr hvert år til det ble så knappt at det ikke lenger var noen måte å tjene penger på det, bortsett fra ved mindre operasjoner og krypskyting. Den første innsatsen for å begrense og redde Chinchilla begynte på 1890-tallet, og de første levedyktige lovene ble vedtatt innen 1929, men håndheving var i beste fall marginal og ikke-eksisterende på verre. På 1950-tallet var det ikke flere bekreftede observasjoner av Short-tailed Chinchilla i naturen, og det ville ikke være før 80-tallet at reell håndhevelse begynte - flere tiår sent. Fordi det er husdyr avlet, er det mulig å gjeninnføre arten, men pelsen deres er fortsatt i høy etterspørsel, og deres bruk som kjæledyr er også etterspurt. Å virkelig bringe dem tilbake ville kreve en innsats og ledelse for å forhindre jakt og krypskyting igjen, sammen med riktig miljøovervåking.

ADVARSEL: Short-tailed Chinchilla er oppført som kritisk truet av IUCN, og befolkningen er i fortsatt fare i naturen. I tidligere tider, før massejakt, kunne Short-tailed Chinchilla bli funnet i Chile, Argentina, Peru og Bolivia i Andesfjellene, og hadde befolkninger i de enorme millionene. Imidlertid er de nå universelt utryddet fra alle disse områdene, med unntak av eksisterende befolkninger som muligens bor i grenseområdene mellom Chile og Bolivia.

IUCN gir imidlertid også håp om at de kan bli gjeninnført fra innenlandske bestander som brukes i pelsindustrien, men en samordnet innsats for å redde Chinchilla i naturen har ennå ikke skjedd. Det er gjennom direkte menneskelig jakthandling at disse skapningene er kritisk truet og muligens til og med på vei mot utryddelse i naturen (sluttstadiet før total utryddelse skulle alle befolkninger i fangenskap dø ut).

Bilde av den korte halen chinchilla av Jaime E.Jiménez

Short-tailed chinchilla er oppført som Critically Endangered (CR), som står overfor en ekstremt høy risiko for utryddelse i naturen, på IUCNs røde liste over truede arter





Land
Argentina , Bolivia , Chile og Peru
Korthalede chinchilla-habitater
Stenete områder (f.eks. Innlandet klipper og fjelltopper)

Flere dyr som begynner med S