Sjøelefant

ANNONSE Bildekilde

Elefantforsegling (Mirounga leonina og Mirounga angustirostris)

Det er to arter av sjøelefant . De er de eneste medlemmene av slekten 'Mirounga' av familien 'Phocidae' eller 'true seals'. Northern Elephant Seal (Mirounga angustirostris) og Southern Elephant Seal (Mirounga leonina) ble begge jaktet nesten til utryddelse på slutten av det nittende århundre, men antall har siden da kommet seg.





Den nordlige elefantforseglingen, noe mindre enn den sørlige slektningen, strekker seg over Stillehavskysten i USA og Mexico, mens den sørlige elefantforseglingen finnes på den sørlige halvkule på øyer som Sør-Georgia, Macquarie Island og på kysten av New Zealand , Sør-Afrika og Argentina på halvøya Valdés, som er den fjerde største elefantkolonien i verden og den eneste voksende befolkningen.

Elefantforseglingskarakteristikker

Elefantforseglingen får navnet sitt for å være veldig stor og ha en nese med en liten koffertlignende snabel. Hannene, også kalt okser, bruker disse koffertene for å kjempe for avlsrettigheter. Elefantselene kan knapt bevege seg på land på grunn av sin tunge vekt, men svømmeføtter gjør disse skapningene raske og kraftige svømmere, men de er ikke sterke nok til å løfte kroppen sin fra bakken. Store fisker, blekksprut og en og annen pingvin blir byttedyr for elefantsel, som har få, om noen rovdyr. Strandfester med hundrevis av sel soler seg på bredden sammen.



Elefantforseglingsnesen brukes til å produsere ekstraordinært høye brølende lyder, spesielt i paringssesongen. Den største kjente okseelefantforseglingen var 6,7 meter lang og veide 3400 kilo (omtrent fire tonn). Derfor er elefantforseglingen et av de største medlemmene av ordenen Carnivora.

Elefantforsegling er beskyttet mot kulde av spekkasjen, mye mer enn av pels. Huden på toppen av denne spissen og håret smelter. Det må dyrkes på nytt av blodkar som strekker seg gjennom spissen. Når denne prosessen skjer, er forseglingen utsatt for kulde, og den må hvile og smelte på land, på et trygt sted som kalles en 'haul-out'. Type smelt som en elefantforsegling gjennomgår er en katastrofal smelt. Mens dette pågår, slutter oksene faktisk å slåss med hverandre.

Elephant Seal Habitat and Diet

Elefantforseglingen er nesten helt akvatisk, og kommer først til land for å avle. Dens rekkevidde er for det meste i varmt vann. Elefantforsegling mates antagelig på dypt vann og spiser blekksprut og fisk, inkludert små haier og stråler. De kan faste så lenge som 3 måneder.



Elefantforsegling

Elefantforseglingen er en kraftig svømmer og godt tilpasset et vannliv. Selene kan være ensomme på sjøen, men blir veldig sosiale på stranden. Selv under ikkeavlstider på året vil de ligge tett på hverandre på sanden. Hannene kommer til røykesteder tidlig i desember og forblir i hele hekkesesongen uten å gå til sjøs for å mate. Fordi de beveger seg sakte og vanskelig på land, kan hannene ikke forsvare store territorier eller et stort antall kvinner. I motsetning til andre sel, som i gjennomsnitt har 40 kyr, kan en dominerende okseelefantforsegling bare ha et dusin kuer innenfor sitt territorium.

Elefantsel bruker uvanlig mye tid i havet, opptil 80% av livet. Elefantsel kan holde pusten i over 80 minutter, lenger enn noe annet ikke-hvalpattedyr. Videre er elefantforseglinger også utrolige dykkere, med en evne til å dykke til 1500 meter under havoverflaten. Den gjennomsnittlige dybden på dykkene deres er omtrent 300 til 600 meter når de søker etter favorittmat.

Reproduksjon av elefant

De kvinnelige elefantselene ankommer rookeries (yngleområder) i slutten av desember. Elefantsel føder i løpet av en uke, vanligvis en enkelt valp. Svangerskapet varer i omtrent 350 dager. Den største trusselen mot de unge valpene er de tunge kroppene, som fullstendig ignorerer valpenes tilstedeværelse og noen ganger knuser dem. Kvinnelige elefantsel vil bite og noen ganger drepe valper som ikke er deres egne.



Elefantforseglingens levetid

Kvinnelige elefantsel har en gjennomsnittlig forventet levealder på ca 20 år, og kan føde fra 3 til 4 år. Hannene blir modne 5 år, men oppnår vanligvis ikke alfa-status før de er 8 år, med den første avl år mellom 9 og 12. Den gjennomsnittlige forventede levetiden for en mannlig elefantforsegling er 14 år.

Bevaringsstatus for elefantforsegling

I løpet av det nittende århundre ble elefantsel jaktet til nesten utryddelse, og hele befolkningen av nordlige elefantforseglinger ble redusert til en liten flokk på under 100 individer på Isla de Guadalupe. Beskyttelsen av denne arten i det tjuende århundre resulterte i en gradvis gjenoppretting, og befolkningen spredte seg nordover til andre øyer og noen fastlandsstrender. Den nåværende befolkningen er estimert til over 150.000.