Boto bilder og fakta

Amazon elvedelfinAmazonas elvedelfin ( Inia geoffrensis ) ble først offisielt beskrevet av Henri Marie Ducrotay de Blainville tidlig på 1800-tallet og fikk det vitenskapelige navnet Inia geoffrensis. Imidlertid blir det ofte referert til som bare boto. Denne arten viser tydelig seksuell dimorfisme med voksne hanner som når lengder på nesten 2,5 meter og veier opptil 185 kg. Kvinner er sjelden funnet å være lengre enn 2,15 meter (7 fot) og veier vanligvis rundt 40 kilo (88 lb) mindre enn deres mannlige kolleger.

Et annet vanlig navn for botoen er den rosa delfinen. Imidlertid er rosa farge vanligvis bare til stede i betydelig grad hos menn av arten, og er et resultat av dannelse av arrvev. Konkurransen mellom menn om kvinnelige besittelser er intens, noe som fører til kamper der begge konkurrentene ofte blir såret. En slik hard konkurranse mellom menn kan forklare hvorfor hunner med unge kalver har en tendens til å unngå de dype ferskvannsområdene til menn, og foretrekker de grunnere flomslettene. Faktisk er kontakten mellom kvinner og menn i stor grad begrenset til paringstiden i slutten av oktober.

Botos er den største av de fem artene av elvedelfin og er hjemmehørende i Brasil, Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru og Venezuela. På mye av sitt territorium er Amazonas elvedelfin sympatisk med Tucuxi, men de to er lett å skille mellom. Tucuxi ser ut som den kanskje mer kjente delfinen med flaske. Botoen, derimot, har en langstrakt kjeve fylt med opptil 30 spesialiserte tenner for fangst og knusing av fisk. Kjeveforlengelse antas å ha utviklet seg som svar på det unike settet med selektive trykk som følger med et piscivorøst kosthold. Spennende, lignende tilpasninger kan sees å ha utviklet seg konvergerende i mange fiskespising reptiler , inkludert gharials og de langt utdøde Ichthyosaurs.

Amazon-delfinens rovmuligheter forbedres ytterligere av de ufordelte nakkekotorene, som gir kraniet en bevegelsesbue på 180 grader. Dette betyr at, i motsetning til mange andre vannlevende rovdyr, er botoen ikke begrenset til byttedyr rett foran den. På grunn av det grumsete vannet de bor i, antas det at botos er sterkt avhengig av ekkolokalisering for å finne fisk. Det er også noen antydninger om at disse delfinene kan bedøve potensielt byttedyr ved å bruke utbrudd av lydbølger produsert av melonorganet, en iøynefallende hevelse som finnes i pannen. Det er verdt å merke seg at botos i tillegg til fisk spiser krepsdyr som krabber, og har til og med vært kjent for å bytte til skilpadder. Dette presenterer problemet med å bryte gjennom tøffe skjell; Imidlertid har Amazon-elvedelfiner utviklet seg ekstraordinært sterke kjever for nettopp det formålet.

På grunn av deres stort sett ensomme livsstil og tilbaketrukkede natur, er det lite som er kjent om Amazonas elvedelfiner. Med deres bevaringsstatus for tiden oppført som sårbar, vil det virkelig være et løp mot klokken hvis vi noen gang vil lære mer om disse fascinerende ferskvannsdelfinene.

Bilde av Amazonas delfiner av Stefanie Triltsch, lisensiert under Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5

Nøkkelord: rosa , hale





Hvilke dyreparker har dem?
kunstner (Nederland)

Amazonas elvedelfin, boto, boutu, rosa elvedelfin er oppført som Sårbar (VU), som anses å være utsatt for en høy risiko for utryddelse i naturen, på IUCNs røde liste over truede arter

Land
Bolivia , Brasil , Colombia , Ecuador , Guyana , Peru og Venezuela
Boto habitater
Permanente elver / bekker / bekker (inkluderer fosser) og Våtmarker (innlandet)
Noen fakta om
Amazon delfin

Vekt for voksne : 84 kg (184,8 lbs)

Maksimal levetid : 31 år



Svangerskap: 287 dager

Kullstørrelse: 1

Vekt ved fødselen : 6,8 kg (14,96 lbs)



Kilde: En alder , lisensiert under DC

Flere dyr som begynner med B