3 Jupiter måner utfører himmelsk skyggedans neste uke

Jupiter

I denne datasimuleringen kaster tre av Jupiters måner skyggen på ansiktet til Jupiter slik de vil vises på ettermiddagen 3. juni. (Bildekreditt: Stjerneklar natt Programvare)



Tre av Jupiters måner vil kaste sine mørke skygger på ansiktet til den gigantiske planeten tirsdag (3. juni), men du trenger kanskje en datamaskin for å se den.



De fleste eiere av små teleskoper liker å se dansen Jupiters fire største måner , først observert av Galileo i 1609. Når disse månene sirkler rundt Jupiter, passerer de ofte foran den gigantiske planeten og kaster sine små skygger på ansiktet. Selv om disse skyggene er veldig små, er de også intenst svarte og ser ut som små blekkdråper på den lyse overflaten av Jupiters skidekk.

Disse skyggene kan observeres med teleskoper så små som 90 mm blenderåpning, allment tilgjengelig for amatørastronomer. [ Galileiske måner av Jupiter (bilder) ]



Slike skyggeoverganger er ganske hyppige og forekommer så ofte som hver 42. time for Io, Jupiters innerste satellitt. Det er mye mer sjelden at to satellitter blir plassert slik at deres skygger faller på Jupiter samtidig, og sjeldnere fremdeles for tre satellitter. Fire satellitter? Det kan aldri skje fordi Jupiters måner er i et nøyaktig matematisk forhold til en annen slik at alle fire satellittene aldri kan finne seg på samme side av planeten samtidig.

Denne trippel transitten er vanskelig å se fra jordens overflate. Jupiter nærmer seg nå tiden på året når den passerer bak solen, og er tapt å se i et par måneder. Det er bare et kort vindu når skywatchers kan observere Jupiter hver kveld. Den tidsperioden finner sted mellom solnedgang, og tiden da Jupiter er for lav til å bli observert, tapt i turbulensen i jordens atmosfære.

La oss se på hva som vil skje på tirsdag:



03:57 EDT (0757 GMT) - Callisto begynner å krysse foran Jupiter.

08:01 EDT (1201 GMT) - Callisto fullfører transitten av Jupiter.

10:56 EDT (1456 GMT) - Ganymede begynner å krysse foran Jupiter.



11:24 EDT (1524 GMT) - Callistos skygge begynner å krysse Jupiter.

11:35 EDT (1535 GMT) - Europa begynner å krysse foran Jupiter.

11:57 EDT (1557 GMT) - Io forsvinner bak Jupiter.

13:08 EDT (1708 GMT) - Europas skygge begynner over Jupiter (det er to skygger).

14:08 EDT (1808 GMT) - Ganymedes skygge begynner å krysse, noe som gjør den til tre skygger.

14:18 EDT (1815 GMT) - Tre skygger er på Jupiter: Ganymede, Europa og Callisto fra venstre til høyre. Europa og Ganymede selv er i ferd med å flytte fra Jupiters disk, mindre Europa like over større Ganymedes. Legg merke til at på grunn av vinkelen solen skinner fra, over høyre skulder, er skyggene til disse to måner vidt adskilt.

14:16 EDT (1816 GMT) - Ganymedes flytter av Jupiters disk.

14:18 EDT (1818 GMT) - Europa flytter av Jupiters disk.

15:02 EDT (1902 GMT) - Io dukker opp igjen fra Jupiters skygge.

15:44 EDT (1944 GMT) - Callistos skygge beveger seg utenfor Jupiter, 4 timer og 20 minutter etter at den kom inn.

15:53 EDT (1953 GMT) - Europas skygge beveger seg utenfor Jupiter, 4 timer og 18 minutter etter at han kom inn.

17:33 EDT (2133 GMT) - Ganymedes skygge beveger seg av, 3 timer og 18 minutter etter at den kom inn.

Jupiter sett av Damian Peach

Selv om det ikke vil være lett å se transitt fra jordens overflate, er det fortsatt mulig. Det er bare et smalt bånd på jorden der solen har gått ned, men Jupiter er fortsatt rimelig høyt på himmelen. Hvor er det bandet?

Et planetarium -program som Stjerneklar natt lar deg finne ut av dette. Det mest interessante punktet i denne trippelpassasjen er like etter at den tredje skyggen kommer inn på Jupiters disk og like før Ganymede flytter av rundt 14.15. EDT (1815 GMT).

På dette tidspunktet er Jupiter høyt på himmelen, men solen er enda høyere på himmelen. Et datastyrt teleskop kan lokalisere Jupiter på himmelen ved høylys dag, men det ville være for svakt å oppdage de små skyggene av Jupiters måner. Når solen har gått ned, vil alle tre skyggene være langt borte fra Jupiter. [Se fantastiske nattehimmelsbilder for mai 2014]

Så, hvor ville en god visning plassering? La oss konsentrere oss om den kritiske tiden: 14.15. EDT (1815 GMT). Hvis vi setter Starry Night til den tiden og bytter visningssted til Jupiter, kan vi så se tilbake mot jorden og se hvor solen nettopp har gått ned på den tiden. Solnedgangsterminatoren ligger over Øst -Europa, og et godt utsiktspunkt ville være Kiev, Ukraina.

I Kiev vil solnedgangen være 21:03 lokal tid, bare noen få minutter før Ganymedes skygge kommer inn på disken klokken 09:08. Jupiter vil fortsatt være 22 grader over den vestlige horisonten, høyt nok for god utsikt.

Moderne planetariumprogramvare kan fungere som vår tidsmaskin for å se fremtidige eller tidligere hendelser, og lar oss også reise i verdensrommet for å se disse hendelsene fra det perfekte stedet.

Denne artikkelen ble levert til guesswhozoo.com av Simuleringsplan , lederen innen romvitenskapelige læreplanløsninger og skaperne av Stjerneklar natt og SkySafari . Følg Starry Night på Twitter @StarryNightEdu . Følg oss @Spacedotcom , Facebook og Google+ . Original artikkel om guesswhozoo.com .